Limpparikakku

Tätä täytyy joskus kokeilla.Löysin netistä tän ohjeen. kuppi on 1½dl.

LIMPPARIKAKKU

4 munaa
ripaus suolaa
3 kupillista vehnäjauhoja
2 kupillista sokeria
1 kupillinen öljyä
1 kupillinen limsaa
3 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paistetaan 180’c noin 40-45min. Kakusta saa tehtyä vaikka joka kerta eri makuista vaihtelemalla eri limsaa.

Kananpojankastike

Kananpojankastike
Alk. 1 v.
4 annosta

300 g maustamatonta broilerifileetä

1 rkl kasviöljyä

pala purjoa (noin 50 g)

½ pussia pakastettua maissia (100 g)

2 rkl vehnäjauhoja

3-4 dl maitoa

½ tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

1 tl basilikaa

(1-2 valkosipulin kynttä)

hienonnettua persiljaa

Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi broilerifileet ja kypsennä öljytilkassa teflonkattilassa tai –pannulla. Lisää joukkoon purjoviipaleet ja maissi. Sekoita maito ja vehnäjauhot keskenään ja kaada seos kattilaan. Sekoita hyvin. Anna kastikkeen kiehua kypsäksi. Mausta kastike lopuksi. Ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa keitetyn pastan tai riisin kanssa.

Vinkki: Mukavaa hedelmäistä makua kastikkeeseen saat lisäämällä joukkoon pari ruokalusikallista Muksu-hedelmäsosetta.

Yksivuotiaan ensimmäinen oma kakku

Yksivuotiaan ensimmäinen oma kakku
10 annosta

Kakkupohja:

3 kananmunaa

1 dl sokeria

0,75 dl vehnäjauhoja

0,75 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täytteet:

1 prk (215 g) Muksu-jogurttivalmistetta

1 dl maitorahkaa

1–2 prk (reilu 200 g) Muksu-hedelmäsosetta

2 banaania tai omenaa

Kuorrutus:

Muksu Banaani-hedelmä- tai muuta hedelmäsosetta

noin 2 dl vaahtoutuvaa kermaa

noin 2 tl sokeria

(maitorahkaa)

1 kakkukynttilä

Valmista ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita hellävaroin tasaiseksi taikinaksi. Älä enää vatkaa.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan (halkaisija n. 22 cm). Nosta vuoka 175 asteisen uunin alimmalle ritilätasolle. Paista kakkua 20–25 minuuttia. Anna kypsän kakun levähtää noin 5 minuuttia vuoassa ja kumoa se sitten leikkuulaudalle. Huuhtele vuoka ja nosta kakun päälle. Anna kakun jäähtyä.

Valmista sillä aikaa täytteet. Sekoita jogurttivalmisteeseen maitorahka. Kuori ja viipaloi banaanit tai raasta kuoritut omenat.

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Nosta yksi pohjista tarjoiluvadille ja levitä kakkupohjalle hedelmäsosetta. Laita puolet banaaniviipaleista tai omenaraasteesta hedelmäsoseen päälle ja nosta toinen kakkupohja täytteiden päälle. Sivele tämän kakkupohjan pinnalle ohut kerros hedelmäsosetta. Levitä soseen päälle loput banaanit tai omenaraaste sekä jogurttivalmiste-rahkaseos. Nosta päällimmäiseksi viimeinen kakkupohja ja sivele pohjalle ohut kerros hedelmäsosetta, jos sitä vielä on jäljellä. Anna kakun kostua jääkaapissa kuvulla tai kelmulla peitettynä mieluiten seuraavaan päivään.

Kuorruta kakku. Levitä kakun pinnalle reilu kerros hedelmäsosetta. Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Halutessasi voit sekoittaa kermavaahdon joukkoon hieman maitorahkaa. Saat kiinteämpää ja raikkaampaa kermavaahtoa. Levitä kermavaahto huolimattoman oloisesti kakun reunoille lastalla tai pursota koristeelliseksi. Laita kynttilä keskelle kakkua ja nosta kakku tarjolle. Jos kuorrutat koko kakun kermavaahdolla, menee kermaa hiukan enemmän kuin ohjeessa.

Vinkki: Banaanin ja omenan tilalla voit käyttää viipaloituja tai survottuja mansikoita. Yhdistele erilaisia Muksu-jogurttivalmisteita ja – hedelmäsoseita perheen mieltymysten mukaan.

Perhoskakku

Leivo ja täytä kakku edellisen ohjeen mukaan, mutta älä levitä kakun pinnalle vielä hedelmäsosetta. Leikkaa kakku keskeltä kahtia ja nosta varovasti tarjoiluvadille niin, että kaarevat puolet tulevat vastakkain. Levitä tämän jälkeen hedelmäsosetta kakun pinnalle ohuelti ja nosta kakku viileään vetäytymään. Kuorruta kakku kuten edellä. Koristele perhosen siivet banaani- ja mansikkaviipaleilla tai muilla marjoilla. Tuntosarvet saat pistämällä kaksi vadelmaa, pientä mansikkaa tai viinirypälettä kahteen cocktailtikkuun.

Leppäkerttukakku

Leivo kakku edellisen ohjeen mukaan. Leikkaa kakku jäähtyneenä vain kahteen osaan. Jätä osat päällekkäin ja leikkaa kakun keskeltä noin 5 cm:n levyinen pala pois, jotta saat kakusta enemmän leppäkertun mallisen. Poisleikatusta palasta saat myöhemmin sopivasti muotoilemalla hieman alaspäin kaartuvan kolmannen kerroksen kakkuun.

Täytä kakku perusohjeen mukaan. Käytä poisleikatun palan palaset kakun keskimmäiseksi kerrokseksi. Laita kakun keskelle hiukan enemmän täytettä kuin reunoille ja asettele poisleikatut kakkupalat niin, että kakun pinta muotoutuu hiukan kuperaksi.

Kuorruta kakku kermavaahdolla, johon voit halutessasi lisätä hieman maitorahkaa. Värjää vaahto varovasti punaiseksi karamellivärillä. Levitä kermavaahto kakun pinnalle. Asettele mustikoita tai pieniä tummia halkaistuja viinirypäleitä leppäkertun pilkuiksi. Pistä kaksi pientä tummaa viinirypälettä kahteen cocktailtikkuun ja laita ne tuntosarviksi. Aseta toiset kaksi viinirypälettä silmiksi. Muista laittaa kakun keskelle myös yksi kynttilä!

Maissipihvit

Maissipihvit
Alk. 12 kk
luontaisesti gluteenittomat

8-10 kpl

1 pss (200 g) pakastettuja maissinjyviä

1 dl Muksu Maissi- tai Riisivelliä

1/2 dl Muksu Riisipuurojauhetta

2 rkl perunajauhoja

1/2 maustemitallista jauhettua pippuria

1/2 tl kuivattua rakuunaa

1 kananmuna

Kypsennä maissinjyvät pussin ohjeen mukaan suolattomassa vedessä. Survo maissinjyviä haarukalla hiukan pienemmiksi. Sekoita maissinjyvien joukkoon maissi- tai riisivelli, riisipuurojauhe, mausteet sekä lopuksi muna.

Sipaise mielellään pinnoitetun lettupannun syvennykset öljyllä ja kuumenna pannu. Nosta noin reilu ruokalusikallinen taikinaa joka syvennykseen ja paista pihvit melko miedolla lämmöllä kullanruskeiksi molemmilta puolilta.

Tarjoa maissipihvit lämpiminä porkkanaraasteen ja höyrytetyn parsakaalin kanssa.

Vinkki: Voit korvata osan maissista raastetulla kesäkurpitsalla. Isommalle muksulle taikinan joukkoon voi tarvittaessa lisätä jo pienen ripauksen suolaa.

Tukehtumis tilanteessa

Vierasesine ylähengitysteissä
Aikuisen ylähengitystien ahtain kohta on äänihuulten väli ja siksi tukos on lähes aina syödessä “väärään kurkkuun” vetäisty lihapala. Konttausikäisellä tai nuoremmalla vastaava kohta on kartiomaisen kurkunpään kilpi- ja sormusruston liittymäkohta äänihuulitason alapuolella; siksi lapsen hengitysvaikeus alkaa useimmiten leikkiessä ja tukkiva esine on hänen pikkusormensa kynnen kokoinen kappale: tavallisesti appelsiinin siemen tai suolapähkinän puolikas, joskus makeinen tai lelunosa.

Jonkun alkaessa kakoa kysymys tavallisesti on ns. valetukehtumisesta, jossa henkitorveen joutunut ruokamuru tai neste tai henkitorvea ruokatorvesta käsin painava ruokapala aiheuttaa yskänärsytyksen. Lapsi ei siis tukehdu syödessään iänmukaista ruokaansa (suussa sulavat kovat makeiset ovat “leluja”).
Aikuisella vierasesinettä tulee epäillä, jos hän syödessä alkaa äkkiä haukkoa henkeä (ja usein myös pidellä kurkkuaan). Jos hengitystie on täysin tukossa, mitään ääntä ei kuulu eikä ilmanvirtaus myöskään tunnu. Potilas voidaan myös löytää ruokapöydän äärestä tai alta tajuttomana tai elottomana ja vierasesine paljastuu ryhdyttäessä antamaan tekohengitystä tai asettamaan hengitysputkea.

Lapsella vaarallista on leikkimisen keskeyttänyt hiljaisuus. Aiemmin terve lapsi voidaan löytää lelujensa keskeltä henkeä haukkovana makaamasta. Syödessä alkanut kakominen ja yskiminen, johon voi liittyä kasvojen sinerrys, aiheutuu lähes aina ns. larynxspasmista ja nukkuessa alkanut jäykistäminen, kaikkien raajojen nykiminen ja syanoosi taas useimmiten kuumekouristuksesta.

Vierasesineen tukkiessa ylähengitystien hätäensiapu ja ensihoito ovat siten erilaisia sen mukaan, onko potilas leikki-ikäinen vai tätä vanhempi. Kaiken ikäisillä vierasesine yritetään ensisijaisesti poistaa synnyttämällä rintakehän sisälle ylipaine, jolla este pyritään puhaltamaan ulos kurkunpäästä. Kutakin tuonnempana esitetyistä hätäensiaputoimista yritetään tarvittaessa 3-5 kertaa ko. luettelossa esitetyssä järjestyksessä.

Leikki-ikäisen ja nuoremman vierasesine yritetään poistaa:
– asettamalla hänet vatsalleen pää vartaloa alemmas auttajan toisen käsivarren varaan tai polvien päälle ja läimäyttelemällä kämmenellä selkään lapaluiden väliin
– puristelemalla käsillä rintakehän alaosaa sivusuuntaisesti kokoon (mahaa ei saa painaa)
– painelemalla rintalastastan alapuoliskosta rintakehää kokoon samoin kuin peruselvytyksessä.

Pikkulasta voi myös tarttua jaloista ja roikottaa ylösalaisin, jolloin vatsaontelon elimet synnyttävät rintaonteloon ylipaineen painaessaan palleaa; tämän toimenpiteen teho on kuitenkin pienempi kuin rintakehän suoran kokoonpuristamisen.

Lapsella vierasesinettä ei saa yrittää poistaa sormin kaivamalla. Jos edellä selostetusta hätäensiavusta ei ole hyötyä, tukos tulee työntää syvemmälle karalla varustetulla hengitysputkella tai ohittaa krikotyreotomialla (ks. myös kappale Muut perustekniikat).

Leikki-ikäistä vanhemmalla vierasesine yritetään poistaa:
– läimäyttelemällä häntä kämmenellä selkään lapaluiden väliin
– ns. Heimlichin otteella, jossa auttaja asettuu potilaan taakse ja painaa hänen rintakehänsä alaosaa yhteen kyynärvarsillaan ja samalla puristaa hänen ylämahaansa kokoon käsillään (toinen käsi nyrkissä, toinen auttaa)
– painelemalla vatsaa: auttaja istuu selällään olevan potilaan reisien päälle ja painelee molemmilla kämmenillään hänen vatsanpeitteitään alas- ja ylöspäin (= kohti palleaa)
– kaivamalla vierasesine takanielusta sormin: auttaja panee potilaan toiseen suupieleen takahampaiden väliin puremisen ehkäisemiseksi 2-3 cm paksun kappaleen (esim. poikittain käännetty ruokalusikka) ja toisesta suupielestä työnnetyllä etusormella sokeasti pyyhkäisee takanielua, jolloin äänihuulten väliin kiilautunut pihvinpala käytännössä aina irtoaa.

Aikuisen hengitystien tukkivan vierasesineen voi viime kädessä aina poistaa sormilla tai pihdeillä sen jälkeen, kun kurkunpää on saatu näkyviin tähystimellä. Krikotyreotomiaa ei siten käytännössä koskaan tarvita.

Vierasesineen pysähdyttämä sydän käynnistyy kyllä hyvin pelkällä peruselvytyksellä, mutta vaikea aivovaurio on AINA ehtinyt syntyä. Jos sydän ei ole ehtinyt pysähtyä, erityisesti lapsille kehittyy helposti vierasesineen poistamisen jälkeen hengitysteiden pitkittyneen alipaineen aiheuttama keuhkopöhö, joten tällainen lapsi tulee aina jättää intuboiduksi.